Kuchařka
Židovská kuchyně je velice unikátní a neobvyklá tím, že do ní zasahuje sama filosofie židovského stravování a prvky náboženských pravidel, ty jsou konkrétně obsaženy především v Tóře známa jako kašrut. Mnohdy tato pravidla nezasahují jen do jídla samotného a jeho přípravy, nýbrž i do jeho podávání (kupříkladu času podání či používání různého typu nádobí), či třeba do práce řezníků, jelikož židovská kuchyně má i svá vlastní pravidla pro zabíjení zvířat. Z židovské kuchyně též pochází slovo košer znamenající v původním významu čistý/povolený a odkazující tedy na rozlišení potravin podle rituální čistoty.
Šoulet
Toto tradiční židovské jídlo je zdravé a hlavně chutné. Obvykle se dělá v peci ve velkém keramickém hrnci s husou nebo s kachnou, jejichž tuk se rozpustí a promíchá s hrachem nebo fazolemi a kroupami, k nimž se přidává třeba cibule, česnek, majoránka, pepř nebo bobkový list.
Nudlový Kugl
Původně tradiční nudlový nákyp, který si vařili židé z východní Evropy. S upravenou recepturou přijde toto sladké a jednoduché jídlo k chuti i vám.
Pomazánka z lilků
Jedná se o oblíbený recept na Balkánu, pomazánku z pečených lilků a červené masité papriky. Původně se zelenina opékala na dřevěném uhlí, tím dostala pomazánka i nádech kouře.