top of page

Šoulet

Šoulet s hrachem je v celku běžně připravován. Klasický židovský recept však preferuje fazole, i když připouští i další luštěniny jako čočku, ale snad i s cizrnu a sóju

1 kg fazolí přes noc namočíme do vody, stejně naložíme a s 0.5 kg velkých krup.Druhý den vezmeme buď půl husy nebo 4 husí stehna.Husí maso nakrájíme na velké kostky,ale pokud použijeme stehna,necháme je vcelku.Maso vložíme na husí sádlo,nebo olej a krátce obděláme.Pak přidáme 5 velkých drobně nakrájených cibulí až zrůžoví.Utřeme nejméně 3 hlavičky česneku a přidáme k masu a cibuli.Osolíme a přidáme koření:lžičku pepře a zázvoru a krátce osmahneme,aby se koření rozvonělo.Přidáme 1 lžíci pálivé a 1 lžíci sladké papriky,vzápětí zalijeme vývarem a podusíme v troubě.

 

Mezitím vaříme fazole a kroupy v téže vodě,ve které se máčel,a to spolu s několika hovězími kostmi,z nichž jedna musí být morková:Podušené husí maso vyjmeme z trouby a vložíme do směsi fazolí a krup.Podle potřeby přidáme vařící vodu nebo vývar,osolíme a přikryté vaříme na velmi mírném plamenu do měkka,popřípadě můžeme vložit zakrytý pekáč či hrnec s dostatečným množstvím vody do mírně zahřáté trouby.Fazole můžeme nahradit hrachem nebo čočkou,kroupy zase rýží.

Použijeme-li pouze bílé fazole,nemusíme je máčet tak dlouho,aby se nerozvařily.

bottom of page